Geen objecten gevonden

Overlast van wespen en andere insecten?

Publicatiedatum: 28-07-2022

Verschillende kranten melden dat het dit jaar een topzomer is voor wespen. Dat komt door de zachte winter en het warme voorjaar dat we hebben gehad. Hoewel wespen eigenlijk heel nuttige dieren zijn, zien de meeste mensen ze liever gaan dan komen. En dat geldt eigenlijk voor alle ongewenste kleine “huisgenoten”, zoals ook voor mieren, muggen en vliegen. In dit bericht informeren wij u graag over wat u kunt doen wanneer u overlast ervaart van insecten.

 

Beter voorkomen dan genezen

Insecten bezoeken meestal plekken waar voldoende eten is en waar ze een fijn nestje kunnen maken. Veel mensen vinden het makkelijk om gif te spuiten of een lokdoosje neer te zetten wanneer ze overlast hebben van insecten. Maar dat is eigenlijk niet zo’n goed idee. Op de lange termijn kunnen gifstoffen namelijk schadelijke gevolgen hebben. Voor onszelf, maar ook voor andere dieren die we liever niet kwijt willen. Bijvoorbeeld nuttige insecten zoals bijen (komen we later op terug). De beste tip die we kunnen geven is daarom om het de insecten zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om bij u te komen wonen:

  • Houd aanrecht, kookplaat en tafel schoon zodat er zo min mogelijk voedsel te vinden is voor insecten. Spoel de vaat direct af of zet hem in de vaatwasser. Zorg ook dat er geen kruimels op de vloer liggen.
  • Vallen met een lokstof trekken insecten juist aan. Plaats deze dus liever niet in of rondom de woning.
  • Plaats horren voor deuren en ramen zodat vliegende insecten niet naar binnen kunnen en u uw woning tóch lekker kunt luchten.
  • Vliegende insecten houden niet van tocht. Zet ramen daarom tegen elkaar open, dan heeft u een stuk minder last van deze beestjes.

Bijen en hommels: nuttige insecten

Wist u dat bijen en hommels heel nuttige insecten zijn? Zij spelen een belangrijke rol in onze natuur en zijn daardoor beschermde dieren. Wanneer u een bijen- of hommelnest in of rondom uw woning heeft is het daarom belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Het beste kunt u contact opnemen met een lokale imker. Een imker is iemand die zelf bijen houdt en er dus ook veel verstand van heeft. De imker kan u adviseren wat u kunt doen wanneer u een bijen- of hommelnest heeft. Eventuele kosten voor het weghalen van een nest hommels of bijen zijn voor rekening van de huurder.

Wespen

Ook wespen zijn nuttige insecten. Wist u dat één wesp wel 1,5 klein insect (bijvoorbeeld een mug of vlieg) per uur vangt? Heel fijn natuurlijk, maar ze zorgen helaas ook voor overlast. Vooral buiten in de tuin is het vervelend wanneer een wesp om ons heen zoemt. Komt er een wesp bij u in de buurt, ga dan vooral niet slaan. Daar worden ze bang van en dan kunnen ze steken. Wespen houden niet van tocht, dus u kunt het beste naar ze blazen. Dat voelt voor een wesp heel natuurlijk aan en u zult zien dat hij snel weg vliegt. Verder is het aan te raden om zo min mogelijk eten en/of drinken in de buurt te hebben, want dat trekt wespen juist aan. Er wordt ook wel gezegd dat wespen niet van de geur van kruidnagel, citroen en geraniums houden.

Wespen zijn niet beschermd en mogen dus wel bestreden worden. Vanhier Wonen zorgt voor het bestrijden en weghalen van een eventueel wespennest in uw woning of tuin. Heeft u last van een wespennest? Neem dan contact met ons op.

 

Deel deze pagina